Nevrologiske tilstander

Logo Omsorgsbiblioteket

Dette emnet i Omsorgsbiblioteket ser på etablering og gjennomføring av dag-, aktivitets- og treningstilbud til personer med nevrologiske skader og sykdommer.

Oppsummeringer om emnet

Her finner du oppsummert kunnskap, verktøy og ressurser og styrende dokumenter.

Søk forskning og utviklingsarbeid

Her kan du søke etter relevant kunnskap i arkivet til Omsorgsbiblioteket.

Annen oppsummert kunnskap

Her finner du oppsummert kunnskap om alle delemnene i Omsorgsbiblioteket.

Aktuelt

Dersom vi ikke er flinke nok til å trene hjernen vår og ha en god hjernehelse, er risikoen større for å utvikle en hjernesykdom i fremtiden.

Husk å trene hjernen din!

En av tre vil utvikle en hjernesykdom i fremtiden, men få vet hvordan de best kan ta vare på hjernen sin. Her gir forskerne deg oppskriften på en sunn hjerne.

Trond Riise

Får millioner for å forske på Parkinsons

Professor Trond Riise ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen er tildelt 12 millioner kroner fra Forskningsrådets FRIPRO-program. Målet er å identifisere medikamenter som kan bidra til ny og effektiv behandling.

Hjernen

Hjernen er tema for Forskningsdagene

De siste årene har vi fått mye ny kunnskap om hjernen. Likevel er hjernen fortsatt det organet vi vet minst om. I 2020 settes hjernen på dagsorden under Forskningsdagene.

Omtrent 70 % av menneskets gener har en ekvivalent hos sebrafisk.

Fisk hjelper forskerne

Forskere bruker mange modellorganismer for å skjønne menneskets biologi, fra enkle gjærceller til mer avanserte dyremodeller som fluer og mus. Camila Esguerra ved NCMM er tilhenger av en alternativ dyremodell: sebrafisken.

Anne Hege Aamodt

Ber leger være obs

Anne Hege Aamodt peker overfor Dagens Medisin på at pasienter med Covid-19 bør undersøkes også med tanke på nevrologiske manifestasjoner, i tillegg luftveissymptomer og feber, når de undersøkes.

Sara Nolbrant

Stamceller – fra forskning til behandling

Forskere ved Lunds universitet instruerer stamceller til å produsere dopamin. Det kan få stor betydning for behandling av parkinson. Sara Nolbrant har nylig forsvart sin doktorgrad.

(/omsorgsbiblioteket/nevrologiske-tilstander)