Halsbetennelse

Halsbetennelse kan være smertefullt, men plagene går som regel over av seg selv i løpet av tre-fire dager. Som oftest skyldes halsbetennelse en virusinfeksjon, men noen ganger er bakterier årsaken.

Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 14. februar 2023 | Sist oppdatert 14. februar 2023

Har du halsbetennelse med virus eller bakterier blir halsen sår. Det er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse.

Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner.

Kyssesyke (mononukleose) er forårsaket av et virus. De fleste blir bra av kyssesyke innen fire til seks uker uten noen behandling.

Sår hals med betennelse i mandlene kan være forårsaket av bakterier som kalles streptokokker. Mandlene hovner opp og blir røde, noen ganger med et pussbelegg.

Candidasopp eller gonorrébakterien kan også gi halsbetennelse, men dette er sjelden.

Symptomer

Smerten sitter oftest langt bak i svelget og blir ofte verre ved svelging. Smerten kan også stråle opp i øret. Svelget kan være rødt og irritert, og det kan oppstå hvite flekker/belegg på mandlene. Noen får hodepine eller feber. Småbarn har ofte vanskelig for å fortelle akkurat hvor de har vondt. Barn kan også føle seg dårlige og kaste opp. De fleste halsinfeksjoner er ikke alvorlige, men lege bør kontaktes hvis barnet har vansker med å svelge eller puste, temperatur over 38 grader, veldig ømme eller hovne lymfekjertler på halsen eller i nakken, smerter i bihulene eller slimhoste.

Behandling

Varm te med honning eller gurgling med saltvann kan lindre. Honning er frarådet til barn under ett år. Noen synes halspastiller hjelper, men det bør ikke gis til små barn da de kan sette de fast i halsen.

Reseptfrie smertestillende legemidler som ibuprofen eller paracetamol kan lindre smerten ved sår hals. Disse kan kjøpes på apotek eller i butikk. For barn kan det være enklere å ta stikkpiller eller legemidler i flytende form.

Lengre tids bruk av ibuprofen kan irritere magen og gi sår eller blødning. Dette er vanligvis ikke et problem ved bruk av legemidlene i noen få dager. Ibuprofen skal ikke gis ved mistanke om vannkopper.

Paracetamol irriterer ikke magen på samme måte som ibuprofen kan gjøre, men det er viktig at du ikke tar mer enn det som står i pakningsvedlegget.  For stor dose paracetamol kan gi alvorlig leversvikt. Mange legemidler mot forkjølelse og influensa inneholder paracetamol, så vær forsiktig med å bruke flere ulike medikamenter samtidig.

Leger anbefaler vanligvis antibiotika mot halsbetennelse forårsaket av streptokokker. Er det tvil om årsaken kan legen gjøre en hurtigtest som gir svaret i løpet av få minutter. Av og til sendes prøver inn til dyrkning. Prøven tas med en liten bomullspinne fra mandlene. Antibiotikabehandling forhindrer videre smitte og vil ofte gi bedring innen et døgn. Det forebygger også ørebetennelse, halsbyll og sjeldne komplikasjoner som giktfeber. Antibiotika har ingen virkning mot virus som er den hyppigste årsaken til sår hals. Antibiotika kan gi bivirkninger som diaré eller utslett.

Prognose

Vanlig halsbetennelse blir oftest bra av seg selv etter noen dager. Enkelte ganger kan infeksjonen som forårsaker halsbetennelsen, spre seg. Du kan bli hes eller miste stemmen, få ørebetennelse eller bihulebetennelse. Ved hevelse og sterke smerter, øreinfeksjon, halsbyll og bihulebetennelse bør du oppsøke lege. 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.