Kort intervensjon hos fastlegen gir reduksjon i alkoholinntak

En systematisk oversikt i Cochrane Library undersøker om en kort intervensjon hos fastlegen kan gi nedsatt alkoholforbruk.

Foto: vin
Kort intervensjon hos fastlegen kan gi nedsatt alkoholforbruk.Foto: Colourbox

Oversikten fra Cochrane Library viser at en kort intervensjon hos fastlegen kan gi nedsatt alkoholforbruk ett år etter tiltaket. Effekten er imidlertid beskjeden - en halvliter øl eller 1/3 flaske vin mindre pr. uke.

Som ved alle metaanalyser vil det være variabilititet innenfor enkeltstudier som gir grunnlaget for det samlede effektestimatet. Selve intervensjonen vil også variere. Derfor kan det være interessant å se på referansene til enkeltstudier som ga bedre resultater enn gjennomsnittet. Dersom disse studiene har høy kvalitet kan de tjene som utgangspunkt for nye studier - også her hjemme.

Hvor fant jeg nyheten?

Helsebiblioteket gir helsepersonell gratis tilgang til databasen Cochrane Library.

Cochrane har blant annet en egen nyhetstjeneste. Den finner du på siden Effektiv medisinsk oppdatering, hvor Helsebiblioteket har samlet nyhetsstrømmene til en rekke gode kilder.

Referanse

Kaner EFSBeyer FRMuirhead CCampbell FPienaar EDBertholet NDaeppen JBSaunders JBBurnand BEffectiveness of brief alcohol interventions in primary care populationsCochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 2. Art. No.: CD004148. DOI: 10.1002/14651858.CD004148.pub4.

(https://www.helsebiblioteket.no/allmennmedisin/aktuelt/reduksjon-i-alkoholinntak-etter-kort-intervensjon-hos-fastlegen)