BMJ-logo

Barnemark i tarmen kan forekomme hos barn, særlig hos småbarn. De vanligste tegnene er ubehag og kløe rundt endetarmsåpningen. Det finnes effektiv behandling, og hele familien bør behandles for å unngå overføring av smitte.

Hva er barnemark?

Barnemark er små parasitter som holder til i den nedre delen av tarmen, i nærheten av anus. Barnemark kommer ut om natten og legger egg rundt anus. Dette kan føre til intens kløe.

Når man klør får man egg på hendene. Hvis dette kommer kontakt med munnen og svelget kan markene klekkes ut på nytt igjen i tarmen.

Barnemark er vanlig, spesielt blant barn i skolealder og hos foreldrene til barna som er smittet. Det kan gi ubehag og kløe, men det er lite sannsynlig at barnemark er skadelig.

Symptomer

Barnemark trenger ikke å gi symptomer. Har du symptomer merkes det best ved kløe rundt anus. Området kan være rødt og har merker som skyldes kløingen. Hos barn som er for små til å si hva som er galt, kan du merke at de er urolige eller sliter med å sove om natten.

Leger kan ofte diagnostisere tilstanden bare ved å høre beskrivelsen av symptomene. Men noen ganger er det nødvendig med en "tape test". Dette betyr at du setter en liten bit av gjennomsiktig tape over huden rundt anus, tidlig på morgenen. Tapen blir senere sjekket under et mikroskop for å se etter mark.

Behandling

Den vanligste behandlingen er en dose av en type medisin som kalles albendazol, mebendazol eller pyrvin.

Legemiddelet finnes i tablettform eller som mikstur. Du trenger to doser, med to uker mellom hver dose. Grunnen til dette er at legemiddelet dreper marken, men ikke eggene. Mer enn 9 av 10 personer som behandles med to doser av denne medisinen blir kvitt infeksjonen. Bivirkninger er sjeldne, men noen får magesmerter eller diaré.

Er du gravid bør du kun bruke pyrvin ifølge anbefalinger fra regionale legemiddelinformasjonssenter (RELIS) i Norge. Fordi barnemark spres lett mellom familiemedlemmer, kan det virke forebyggende at hele familien blir behandlet, selv om bare én person er smittet.

Selvhjelp

Barnemark skyldes ikke dårlig hygiene, men det finnes noen forebyggende hygienetiltak:

  • Vask hendene ofte, spesielt før du spiser eller lager mat
  • Prøv å forhindre at barnet suger på tommelen, biter negler eller klør rundt anus
  • Hold negler korte og rene
  • Ved behandling av barnemark bør man vaske alt undertøy og sengetøy omgående. Unngå å riste klær og sengetøy før du vasker dem, da dette kan bidra til spredning av egg.

Prognose

Barnemark er lett å behandle, men det er ganske vanlig å få en ny infeksjon. Behandlingen er den samme som ved første infeksjon. Barnemark er mindre vanlig når barnet blir eldre. 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/alle-brosjyrer/barnemark)