Dyp venetrombose og lange reiser


BMJ-logo

Dyp venetrombose (DVT) er blodpropp i en av kroppens dype vener, ofte i leggen. Hvis blodproppen løsner, kan den følge blodstrømmen til lungene og sette seg fast. Dette heter lungeemboli på fagspråket og er en mer alvorlig form for blodpropp.

Trolig vil risikoen for blodpropp øke hvis du sitter stille i lengre perioder. Derfor kan langdistansereiser, som for eksempel en lang flytur utgjøre en risiko. Risikoen øker med alderen, betydelig overvekt, graviditet eller om du har hatt DVT før. Er du  nyoperert, nylig skadet, bruker hormoner (f.eks p-piller) eller har en kreftdiagnose, tilhører du også risikogruppen. Er du i risikogruppen, kan du diskutere med legen om hvilke forebyggende tiltak som finnes.

Forebygging

Det finnes noe forskning på hva som forebygger dyp venetrombose under lange reiser. Her er noen råd som vanligvis gis dersom du har økt risiko for dyp ventrombose:

  • Bruk kompresjonsstrømper under lange flyturer. De bidrar til å at blodet flyter jevnt gjennom venene i bena. Spør apoteket/bandasjist om råd når du kjøper kompresjonsstrømper, slik at du få riktig størrelse.
  • Noen blir anbefalt å ta reseptbelagte legemidler for å redusere risikoen for blodpropp.

Uavhengig om du er i risikogruppen eller ikke, finnes det øvelser som trolig kan virke forebyggende:

  • Ikke ta sovetabletter. Tablettene kan gjøre at du faller i dyp søvn og du får ikke gjort øvelsene.
  • Ikke drikk alkohol, men sørg for rikelig drikke med vann eller annen alkoholfri drikke.
  • Prøv å bevege bena mens du sitter. Bøy og strekk både føtter og tær, hver halve time. En annen øvelse er å lage sirkler med hver fot i sving.
  • Trykk tåballene hardt ned mot gulvet eller en fotstøtte for å øke blodgjennomstrømningen i bena.
  • Unngå å sitte i lengre perioder om gangen. Ta en gåtur hver halv- eller hel time. Reiser du med buss eller bil, legg inn pauser hvor du kan få beveget beina.

Merker du symptomer på DVT, bør du kontakte lege raskt. De viktigste symptomene er hevelse eller smerter i leggen eller låret, i ett eller begge bena. Har blodproppen nådd lungene, kan du bli kortpustet, hoste og kjenne brystsmerter.

Er årsaken til DVT at du har sittet stille på en lengre reise, kan det være at du ikke merker symptomene på DVT før det har gått timer eller uker.

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/alle-brosjyrer/dyp-venetrombose-og-lange-reiser)