Gynekologi og fødsel

Pasientinformasjon fra BMJ Best Practice og PharmaSafe som du kan gi til pasienter og pårørende.

Viser 21 - 30 av totalt 30
 • Prematur/for tidlig fødsel

   - For tidlig fødsel kan være farlig for den nyfødte, men det er mye man kan gjøre for å hjelpe barnet.

  BMJ Publishing Group. 

 • Premenstruelt syndrom (PMS)

   - Mange kvinner føler seg oppblåst eller anspent en til to uker før menstruasjonen. For noen kvinner er dette bare en irritasjonskilde, for andre oppleves dette som en stor plage. Behandling og livsstilsendring kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • Smerter i brystene hos kvinner – mastalgi

   - Ømme og smertefulle bryster kan være ubehagelig, og det er ikke alltid en åpenbar grunn for smertene. Ofte går smertene over av seg selv. Det finnes også behandling som kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • Soppinfeksjon i underlivet (candidavaginitt)

   - Den vanligste plagen ved soppinfeksjon i underlivet er endret utflod fra skjeden. Du kan også kjenne kløe og sårhet. Soppen er vanligvis enkel å behandle, men noen kvinner sliter med tilbakevendende soppinfeksjon.

  BMJ Publishing Group. 

 • Spontanabort

   - En spontanabort er et uventet tap av et foster, før uke 22. Spontanaborter er ganske vanlige, men det kan oppleves sårt for de det gjelder.

  BMJ Publishing Group. 

 • Svangerskapsdiabetes

   - Svangerskapsdiabetes er en type diabetes som kan oppstå under graviditeten. Ubehandlet kan tilstanden være skadelig for både moren og barnet.

  BMJ Publishing Group. 

 • Svangerskapsforgiftning – preeklampsi

   - Svangerskapsforgiftning, også kalt preeklampsi kan ramme gravide etter uke 20 i svangerskapet. Symptomene er ofte milde, men må alltid tas alvorlig.

  BMJ Publishing Group. 

 • Svangerskapskvalme

   - Svangerskapskvalme er en av de vanligste plagene hos gravide. Studier viser at så mange som 8 av 10 gravide er plaget med kvalme og at halvparten av alle gravide kaster opp. Det finnes flere råd om hvordan svangerskapskvalmen kan lindres.

  PharmaSafe. 

 • Svangerskapskvalme

   - Det er vanlig at kvinner blir kvalme og kaster opp under svangerskapet, spesielt de tre første månedene. Enkel behandling kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • Zikavirus

   - Zikavirusinfeksjon er en sykdom som hovedsakelig spres med stikk fra enkelte typer mygg. Den største bekymringen om zika i øyeblikket er at gravide kvinner som er smittet kan få barn med hjerneskade (mikrokefali).

  BMJ Publishing Group. 

(https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/gynekologi?index=20&list-front-page-content=245357&list-result-look=type-2-publisher&submenu=type-1)