Atopisk eksem: Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt?


BMJ-logo

Barneeksem kan gi hudirritasjon og kløe, men det finnes gode råd som kan lindre symptomene.

Råd til foreldre

Noen tiltak kan bidra til å forhindre at eksemet blusser opp. Få av disse tiltakene er utprøvd i forskningsstudier, men mange har opplevd at de nytter. Det kan derfor være verdt å prøve.

Regelmessig hudpleie

Regelmessig hudpleie er den beste måten du kan kontrollere eksemet på. Du bør bruke fuktighetskrem hver dag på tørr hud/tørre flekker. Dette er spesielt viktig etter bad og dusjing. Velg produkter uten tilsetningsstoffer eller parfyme. Fete kremer er best å på ekstra tørre områder. Smør ekstra nøye om vinteren og i tørt klima.

Still kløen

Kløe er en viktig del av den onde sirkelen ved eksem. Barnet klør, eksemet blir verre, barnet klør mer osv. Derfor er det viktig å få begrenset kløen så mye som mulig.

  • Unngå klær og sengetøy som er laget av grovt eller syntetisk materiale. Grovt materiale laget av ull eller nylon irriterer huden mer enn fint bomullstøy.
  • Forsøk å unngå at barnet blir blir svett og fuktig mer enn nødvendig. Svette kan gi kløe. Sett termostaten på et lavt nivå og hold barnerommet relativt kjølig.
  • Ikke vask med såpe. Bruk et alternativt rengjøringsmiddel. Spør på apoteket.
  • Unngå varme bad . Lunkne eller kjølige bad ser ut til å være bedre.
  • Hold barnets negler korte for å unngå kloring. De minste barna kan i alvorlige tilfeller få votter i perioder for at de ikke skal klø opp eksemet.
  • Bruk syntetisk vaskepulver og unngå tøymyknere.

Det finnes ikke forskning som viser at vaksiner forverrer eksem.

Bør jeg endre barnets kosthold?

Det finnes studier som har vist at endringer i kosthold kan ha en effekt, men det trengs bedre forskning for å være sikker. Du kan snakke med legen om kostholdet til barnet. Det er sjelden at kostholdet utløser eksem, så det er viktig at barnet fortsetter med et balansert sunt kosthold.

  • En liten studie har vist at de få barn som er allergisk mot kumelk, fikk mindre eksem av å unngå dette.
  • Tilskudd med probiotika, kosttilskudd som inneholder bakteriene Lactobacillus rhamnosus og Lactobacillus reuteri, kan hjelpe noen barn.
  • Noen studier har vist at tilskudd med vitamin-E kan hjelpe. Andre studier har imidlertid vist at det ikke hjelper.

Noen foreldre har prøvd dietter der nesten alle matvarer er kuttet ut, bortsett fra for eksempel lam, gulrøtter og ris. Andre forsøker tilskudd med fettsyrer. Det er ikke forsket godt nok på om disse tiltakene fungerer. Husk at barn trenger god næring, og slike dietter kan gjøre mer skade enn gagn.

Hva med «alternativ medisin»?

Det har vært forsket noe på komplementær eller alternativ medisin mot eksem, men vi trenger flere studier for å se hva som hjelper. Det finnes én studie som viste positiv effekt av massasje for å hjelpe barna med å leve med plagene. Massasje med vanlige oljer ser ut til å virke like godt som aromaterapioljer med sterk lukt.

Snakk med legen din om bruk av naturmedisiner, spesielt hvis barnet tar andre medisiner. Det er viktig å huske at urtemedisiner også inneholder kjemiske stoffer som kan ha bivirkninger. Noen urtemedisiner kan være direkte farlige.

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/hud/atopisk-eksem-hvordan-kan-jeg-hjelpe-barnet-mitt)