Raynauds fenomen


BMJ-logo

Raynauds fenomen, også kalt likfingre, skyldes at små blodårer trekker seg sammen og klemmer av for blodstrømmen. Vanligvis er det temperaturendringer som utløser anfallene.

Hva er Raynauds fenomen?

Når fingre, tær eller andre kroppsdeler plutselig blir hvite, numne og kalde, kalles det Raynauds fenomen. Dette skyldes at små blodårer trekker seg sammen og stenger av for blodstrømmen. Den ytre utløsende årsaken er ofte kulde, men stress kan hos noen forårsake det samme. Kvinner får det hyppigere enn menn. Noen får Raynaudforandringer kun ved lett nedkjøling.

Tilstanden er sjelden farlig, men kan noen ganger skyldes en bakenforliggende sykdom. Dette er gjerne såkalte autoimmune sykdommer der kroppens immunforsvar ved en feil angriper kroppens egne celler. En sjelden bindevevssykdom som heter systemisk sklerose er nært forbundet med Raynauds fenomen. Andre eksempler er leddgikt og lupus. Om du arbeider med vibrerende verktøy (trykkluftbor) kan det disponere for tilstanden. Raynauds fenomen opptrer gjerne etter førtiårsalderen.

Symptomer

Under et anfall blir en kroppsdel plutselig hvit og kald. Vanligvis er det fingrene det gjelder, men det kan også være tær, øreflipper, nese, tunge og brystvorter. Det er ofte en skarp grense mellom den hvite huden og den normale. Fingrene kan føles kalde, sitrende, numne og smertefulle.

Når fingrene ikke får oksygen, kan de etter hvert bli blå. Når blodet kommer tilbake, kan de bli røde, bankende og vonde. Slike anfall kan vare i alt fra minutter til timer. Raynauds fenomen kan være ubehagelig, men er vanligvis ikke farlig.

Behandling

Å holde seg varm er den beste måten å forhindre anfall. Legemidler kan forsøkes ved plagsom Raynauds fenomen, men de er ikke særlig effektive.

Forebygging

  • Hold hele kroppen varm når du er ute i kulda
  • Bruk flere lag med løstsittende klær
  • Bruk lue og votter/hansker i kaldt vær
  • Hold føttene varme
  • Slutt å røyke. Røyking kan forverre plagene.
  • Håndvarmere eller varmeposer kan være lurt å ta med på tur i kulda
  • Stressreduksjon kan hjelpe hvis stress er en utløsende faktor

 

Ved anfall kan den berørte kroppsdel varmes opp i lunkent vann.

Legemidler

Som oftest vil man takle Raynauds fenomen uten legemidler.

Ibuprofen eller paracetamol kan brukes som smertestillende.

Det finnes forskning som viser at legemiddelet nifedipin i noen grad kan forhindre og begrense anfall. Nifedipin kan imidlertid gi bivirkninger som hodepine og rødming, i sjeldnere grad hjertebank og hovne ankler. Det er også en blodtrykksmedisin, og du kan bli svimmel hvis blodtrykket blir for lavt. I en studie opplevde mellom halvparten og tre fjerdedeler bivirkninger. Det finnes andre legemidler legene kan prøve, men de er lite utprøvd og forsøkes kun i alvorlige tilfeller.

Om du allerede bruker betablokker av en annen grunn, kan det forverre Raynauds fenomen. Hør i tilfelle med legen om det finnes alternativer.

Prognose

Raynauds fenomen gir plager, men er vanligvis ikke et stort problem for de som er rammet. Enkle forholdsregler er ofte tilstrekkelig for å holde plagene i sjakk.

Ifølge én studie har kun 1 av 10 alvorlige plager med hyppige anfall. Hos 1 av 10 oppdages en bakenforliggende sykdom.

For unge mennesker kan det være riktig å ta hensyn til Raynauds fenomen ved valg av yrke. Man bør for eksempel unngå yrker som krever utendørsarbeid i streng kulde.

 

 

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/hud/raynauds-fenomen)