Psykisk helse

Pasientinformasjon fra BMJ Best Practice og PharmaSafe som du kan gi til pasienter og pårørende.

Viser 1 - 20 av totalt 22
 • ADHD: hva er det?

   - Dersom du er bekymret for at barnet ditt har ADHD, er det viktig å få en utredning og riktig diagnose. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • ADHD: hvilken behandling virker?

   - Dersom barnet ditt har ADHD, er det viktig å få en utredning og riktig diagnose. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • ADHD: mestringsstrategier for ungdom og voksne

   - Lenge trodde eksperter at barn med ADHD ville vokse det av seg når de ble tenåringer. Nå vet vi at mange fortsatt har problemer med konsentrasjon, impulsiv atferd, og relasjoner som tenåring og voksen. Mange opplever imidlertid at symptomtrykket blir lettere med alderen.

  BMJ Publishing Group. 

 • Alzheimer: Omsorg for personer med demens

   - Personer med Alzheimers sykdom eller andre typer demens mister gradvis evnen til å ta vare på seg selv. Personligheten deres endres også.

  BMJ Publishing Group. 

 • Angstlidelse – generalisert

   - Dersom du bekymrer deg så mye at det begrenser deg i hverdagen, kan du ha en angstlidelse. Det finnes ulike typer behandlinger som kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • Anoreksi

   - Anoreksi er en alvorlig medisinsk tilstand, som kan skade helsen og sette livet ditt i fare. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig. .

  BMJ Publishing Group. 

 • Anoreksi: råd til pårørende

   - Det kan være utfordrende å være pårørende til en med anoreksi. Man blir bekymret og føler seg hjelpeløs når den man er glad i sulter seg syk. Anoreksi går sjelden over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli frisk.

  BMJ Publishing Group. 

 • Autisme

   - Mange foreldre kan få en sorgreaksjon når de får vite at barnet har autisme. Det er likevel viktig å være klar over at det å få tidlig behandling kan bedre prognosen.

  BMJ Publishing Group. 

 • Bipolar lidelse: Hva er det?

   - De fleste av oss opplever opp- og nedturer i humøret. Hos personer med bipolar lidelse er humørsvingningene mye mer ekstreme, men med riktig behandling klarer de fleste å stabilisere sykdommen.

  BMJ Publishing Group. 

 • Bipolar lidelse: Hvilke legemidler virker?

   - Bipolar lidelse er en langvarig, psykisk lidelse, men med riktig behandling får de fleste hjelp til å holde symptomene under kontroll.

  BMJ Publishing Group. 

 • Bipolar lidelse: Hvordan unngår jeg tilbakefall?

   - Tegn på tilbakefall ved bipolar lidelse kan variere fra person til person. For mange kan kartlegging av varseltegn, ofte i samarbeid med en terapeut, forebygge nye anfall. Mange utarbeider også en kriseplan.

  BMJ Publishing Group. 

 • Bulimi

   - Bulimi, på fagspråket kalt bulimia nervosa, er en spiseforstyrrelse som kan gi alvorlige helseskader. Det viktigste du kan gjøre for å bli frisk er å søke hjelp.

  BMJ Publishing Group. 

 • Depresjon hos barn og ungdom

   - Barn og unge med depresjon skjuler ofte følelsene sine. Som forelder kan det være vanskelig å bedømme om barnet har en vanskelig periode eller om det lider av en depresjon. Denne brosjyren handler om symptomer og behandling av depresjon hos barn mellom seks og atten år.

  BMJ Publishing Group. 

 • Depresjon hos voksne

   - En depresjon er ikke det samme som å føle seg litt nedfor. Depresjon er en sykdom som påvirker hverdagen din over uker eller måneder. Det finnes gode behandlinger.

  BMJ Publishing Group. 

 • Fødselsdepresjon

   - Fødselsdepresjon er en tilstand som kan ramme kvinner etter at de har født. Det finnes flere gode behandlinger, avhengig av alvorlighetsgrad.

  BMJ Publishing Group. 

 • Jetlag – døgnvill ved flyreiser

   - Flyreiser kan gjøre deg døgnvill og ødelegge de første dagene av ferien eller forretningsreisen. Det finnes behandling og enkle råd som kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • Overgangsalder: Bør jeg ta østrogen?

   - Overgangsalderen (klimakteriet) starter noen år før menstruasjonen opphører helt og er en normal del av kvinners liv. Vanlige plager i overgangsalderen er hetetokter, underlivsplager og søvnvansker. Mange har god effekt av østrogentilskudd, men behandlingen er omdiskutert på grunn av faren for alvorlige bivirkninger.

  BMJ Publishing Group. 

 • Panikkangst

   - Har du noen gang hatt et panikkanfall, vet du hvor skremmende det kan være. Et panikkanfall varer sjelden mer enn par minutter og det er helt ufarlig. Det finnes god behandling for lidelsen.

  BMJ Publishing Group. 

 • Posttraumatisk stresslidelse

   - Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan ramme mennesker som har vært involvert i eller vitne til en eller flere hendelser som oppfattes som livstruende eller svært traumatiske. Det finnes behandling for lidelsen.

  BMJ Publishing Group. 

 • Schizofreni

   - Schizofreni er en psykisk lidelse som preges av vrangforestillinger og hallusinering (psykose). En psykose kan oppleves som skremmende og forvirrende. Mange vil isolere seg og trekke seg tilbake fra utdanning eller jobb. Det er svært viktig å søke hjelp hos fastlegen.

  BMJ Publishing Group. 

(https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/psykisk-helse)