Endokrinologi

Pasientinformasjon fra BMJ Best Practice og PharmaSafe som du kan gi til pasienter og pårørende.

Viser 1 - 18 av totalt 18
 • Beinskjørhet - osteoporose

   - Beinskjørhet gjør at du lettere brekker bein. Tilstanden er mest vanlig hos eldre kvinner. Det finnes ingen behandling som kan kurere beinskjørhet, men det er mulig å bremse utviklingen.

  BMJ Publishing Group. 

 • Binyrebarksvikt - Addisons sykdom

   - Addisons sykdom er en sjelden tilstand som skyldes mangel på visse hormoner. Det forårsaker ekstrem tretthet og kan være livstruende uten behandling. De fleste lever et normalt liv ved hjelp av legemidler.

  BMJ Best Practice. 

 • Cushings syndrom

   - Cushings syndrom skyldes høye nivåer av hormonet kortisol. Årsaken kan være langvarig behandling med høye doser kortison eller overproduksjon av kortisol fra en svulst i hypofysen eller i binyrene. Prognosen er vanligvis god når den underliggende årsaken behandles.

  BMJ Publishing Group. 

 • Diabetes type 1

   - Diabetes type 1 er en livsvarig tilstand som kan føre til alvorlige helseproblemer. Men med insulinbehandling og en sunn livsstil kan de fleste leve et normalt liv.

  BMJ Publishing Group. 

 • Diabetes type 2 og insulinbehandling

   - Dersom du har problemer med å holde blodsukkeret under kontroll ved hjelp av tilpasset livsstil og tabletter, kan du trenge insulinbehandling.

  BMJ Publishing Group. 

 • Diabetes type 2 – behandling

   - Har du diabetes type 2, kan et sunt kosthold og livsstilsendringer bidra til å holde sykdommen i sjakk. Mange trenger også legemidler for å kontrollere blodsukkeret.

  BMJ Publishing Group. 

 • Diabetes type 2 – selvhjelp

   - Har du diabetes type 2 kan livsstilsendringer, regelmessige kontroller og oppfølging av lege holde deg frisk.

  BMJ Publishing Group. 

 • Diabetes type 2: Hva er det?

   - Diabetes type 2 er en kronisk tilstand med forhøyet blodsukker og nedsatt følsomhet for insulin. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer, men livsstilsendringer og legemidler kan bidra til at du holder deg frisk.

  BMJ Publishing Group. 

 • Diabetisk ketoacidose

   - Diabetisk ketoacidose er en komplikasjon av diabetes, og trenger umiddelbar behandling. De fleste blir helt bra etter behandlingen, men tilstanden er alvorlig og kan være dødelig. .

  BMJ Publishing Group. 

 • Graves’ sykdom

   - Graves’ sykdom er en autoimmun sykdom og den vanligste årsaken til høyt stoffskifte blant yngre personer. Sykdommen kan gi uforklarlig vekttap, hjertebank, nervøsitet, rastløshet, varmeintoleranse og øyeproblemer. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe.

  BMJ Publishing Group. 

 • Kolesterol - høyt kolesterol (hyperkolesterolemi)

   - Høyt kolesterol øker risikoen for få hjerteinfarkt og hjerneslag, men en sunn livsstil kan virke forebyggende. Noen trenger kolesterolsenkende legemidler i tillegg.

  BMJ Publishing Group. 

 • Lavt stoffskifte - Hypotyreose

   - Lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. Det kan gi forskjellige symptomer, som for eksempel tretthet, treg mage, vektøkning og frysninger.. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.

  BMJ Publishing Group. 

 • Overgangsalder: Bør jeg ta østrogen?

   - Overgangsalderen (klimakteriet) starter noen år før menstruasjonen opphører helt og er en normal del av kvinners liv. Vanlige plager i overgangsalderen er hetetokter, underlivsplager og søvnvansker. Mange har god effekt av østrogentilskudd, men behandlingen er omdiskutert på grunn av faren for alvorlige bivirkninger.

  BMJ Publishing Group. 

 • Overgangsalder: Hva er det?

   - Overgangsalderen (klimakteriet) starter noen år før menstruasjonen opphører helt og er en normal del av kvinners liv. Har du store plager i overgangsalderen, finnes det flere typer behandling.

  BMJ Publishing Group. 

 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

   - Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kjennetegnes av at hormonene er i ubalanse. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir. Det finnes god behandling for PCOS.

  BMJ Publishing Group. 

 • Prediabetes

   - Dersom du har prediabetes betyr det at blodsukkernivået ditt er for høyt, men ikke høyt nok til å bli diagnostisert som diabetes.

  BMJ Best Practice. 

 • Svangerskapsdiabetes

   - Svangerskapsdiabetes er en type diabetes som kan oppstå under graviditeten. Ubehandlet kan tilstanden være skadelig for både mor og barn.

  BMJ Publishing Group. 

 • Vitamin D-mangel

   - Lett vitamin D-mangel er vanlig og enkel å behandle. Alvorlig og langvarig mangel på vitamin D kan i sjeldne tilfeller gi svekket eller skadet beinbygning og alvorlig nyreskade.

  BMJ Best Practice. 

(/pasientinformasjon/endokrinologi)