BMJ-logo

Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er vanligvis lett å behandle, men behandlingsresistent gonoré er økende i verden. Riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Hva er gonoré?

Gonoré er en infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae. Bakteriene overføres ved sex.

 • Hos kvinner påvirker gonoré vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler
 • Hos menn rammes oftest urinrøret, som fører urinen fra blæren og ut
 • Smitten kan overføres ved oral, -anal, og vaginal sex, og rammer da også svelget og rektum
 • Berører du øynene etter å ha tatt på infisert væske fra genitaliene, kan det gi øyeinfeksjon

Noen ganger kan gonoré spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kvinner med gonoré kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Skjer dette er det viktig at barnet får antibiotikabehandling. Ubehandlet gonoré hos nyfødte kan gi blindhet.

Symptomer

Det er sjelden gonoré hos kvinnene gir symptomer, men symptomene kan være:

 • Gul eller grønnlig utflod fra skjeden
 • Brennende smerte når du tisser
 • Smerter i nedre mageregion
 • Blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Gonoré hos menn gir hyppig følgende symptomer:

 • Brennende smerte når du tisser
 • Trang til å urinere ofte
 • Væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: "dryppert".
 • Ømme testikler
 • Rødhet eller sårhet på tuppen av penis
 • Du kan få vondt i halsen hvis du har gonoré her. Infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe eller svie.

Mistenker du at du kan være smittet av gonoré bør du teste deg. Dette kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. En lege vil undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret og/eller livmorhalsen. Prøven kan sendes til et laboratorium og du får svar i løpet av noen dager. Legen kan også se på prøven i mikroskop og noen ganger gi et svar med én gang.

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber. Testene viser om symptomene skyldes gonoré.

Er du smittet med gonoré, bør siste partner, og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste månedene, også testes for gonoré.

Behandling

Gonoré behandles med antibiotika, som er bakteriedrepende. Antibiotika som vanligvis brukes mot gonoré i Norge, er Ceftriakson 500 mg som injeksjon i setemuskel som engangsdose sammen med Azitromycin 1.5 gram (3 tabletter på 500 mg) som engangsdose. Dersom gonoré har spredd seg i kroppen, må du ta antibiotika i minst én uke. Du kan også få antibiotika intravenøst, og må da overnatte på sykehus. Antibiotika fører vanligvis ikke til alvorlige bivirkninger, men du kan få urolig mage, magesmerter og diaré.

I de fleste land i verden meldes det nå om økende behandlingsresistent gonoré. Det betyr at ingen kjent antibiotika virker mot mikroben. Dette er en skremmende utvikling som bare kan bekjempes med endring av seksuell atferd og økt kondombruk med mindre man ikke finner opp et nytt antibiotikum.

Hvis du har gonoré, kan du også ha fått klamydia, en annen seksuelt overførbar sykdom. 

Du kan bli testet og få behandling for begge infeksjoner. Noen leger er bekymret for at ikke alle kommer tilbake når prøvesvarene foreligger, og begynner derfor behandlingen med en gang.

For å minimere risikoen for at infeksjonen kommer tilbake, bør man ikke ha sex før behandlingen er avsluttet og kontrollprøver er negative.

Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.

Prognose

Rask vellykket behandling gir god prognose. 

Ubehandlet gonoré hos kvinner

Gonoré som ikke behandles, kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Når dette skjer, kalles det akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig å bli gravid eller øke risiko for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, på fagspråket kalt ekstrauterin graviditet, festes et befruktet egg i egglederen og vokser her. Dette er en farlig tilstand, og graviditeten må derfor avsluttes med legemidler eller operasjon.

Ubehandlet gonoré hos menn

Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, som kan være smertefullt. Du kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen og dette kan føre til ytterligere infeksjoner og mulige nyreskader.

Behandlingsresistent gonoré kan gi kronisk infeksjon eller bærertilstand og noen ganger smitte til andre organer i kroppen (ledd, lever og blod).

Hva kan jeg gjøre for å unngå å få gonoré?

Bruk alltid kondom ved tilfeldig sex.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/infeksjon/gonore)