BMJ-logo

Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er vanligvis lett å behandle, men behandlingsresistent gonoré er økende. Riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Hva er gonoré?

Gonoré er en infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae. Bakteriene overføres ved sex.

Hos kvinner påvirker gonoré vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler. Hos menn sitter infeksjonen som oftest i urinrøret. Smitten kan overføres ved oral-, anal-, og vaginalsex, og rammer også svelget og rektum. Berører du øynene etter å ha tatt på infisert væske fra kjønnsorganene, kan det gi en øyeinfeksjon.

Noen ganger kan gonoré spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kvinner med gonoré kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Skjer dette er det viktig at barnet får antibiotikabehandling. Ubehandlet gonoré hos nyfødte kan gi blindhet.

Symptomer

Det er sjelden gonoré hos kvinnene gir symptomer, men symptomene kan være:

  • Gul eller grønnlig utflod fra skjeden
  • Brennende smerte når du tisser
  • Smerter i nedre mageregion
  • Blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Gonoré hos menn gir hyppig følgende symptomer:

  • Brennende smerte når du tisser
  • Trang til å tisse ofte
  • Væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: "dryppert".
  • Ømme testikler
  • Rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Du kan få vondt i halsen hvis smitten har satt seg her. Infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe eller svie.

Har du mistanke om at du kan være smittet av gonoré, bør du teste deg. Dette kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. En lege vil undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret og/eller livmorhalsen. Prøven sendes vanligvis til et laboratorium og du får svar i løpet av noen dager. Noen ganger kan legen påvise gonorébakteriene direkte ved å se på en dråpe utflod gjennom mikroskopet.

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber. Testene vil vise om symptomene skyldes gonoré.

Er du smittet med gonoré, bør siste partner, og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste månedene, også testes for gonoré.

Behandling

Gonoré behandles med antibiotika, som er bakteriedrepende. Du vil mest sannsynlig kun trenge en engangsdose med antibiotika som injeksjon eller en engangsdose med tabletter etter resistensbestemmelse. Har infeksjonen spredt seg, kan du trenge behandling en uke. Noen får antibiotika intravenøst, men da må du legges inn på sykehus. Antibiotika fører vanligvis ikke til alvorlige bivirkninger, men du kan få urolig mage, magesmerter og diaré.

I de fleste land i verden meldes det nå om økende behandlingsresistent gonoré. Det betyr at ingen kjent antibiotika virker mot mikroben. Det gjør det ekstra viktig å beskytte seg med kondom.

Dersom du har gonoré, kan du også ha fått klamydia, en annen seksuelt overførbar sykdom. Du kan bli testet og få behandling for begge infeksjonene

For å minimere risikoen for at infeksjonen kommer tilbake, bør man ikke ha sex før man har fått negativt svar på kontrollprøven to uker etter behandlingen.

Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.

Ubehandlet gonoré hos kvinner

Ubehandlet gonoré kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Dette kalles en akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig å bli gravid eller øke risiko for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, på fagspråket kalt ekstrauterin graviditet, festes et befruktet egg i egglederen og vokser der. Dette er en farlig tilstand, og graviditeten må derfor avsluttes med legemidler eller operasjon.

Ubehandlet gonoré hos menn

Det er sjelden at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, som kan være smertefullt. Menn kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen, og dette kan føre til ytterligere infeksjoner og mulige nyreskader.

Behandlingsresistent gonoré kan gi kronisk infeksjon eller bærertilstand og noen ganger smitte til andre organer i kroppen (ledd, lever og blod).

Prognose

Rask vellykket behandling gir god prognose.

Hva kan jeg gjøre for å unngå å få gonoré?

Bruk alltid kondom ved tilfeldig sex.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.

(/pasientinformasjon/infeksjon/gonore)