Her er 35 norskspråklige tester for søvnvansker

Har du pasienter som er plaget med mareritt, søvnløshet eller søvnapné? Helsebiblioteket har samlet alle fritt tilgjengelige, norskspråklige skåringsverktøy om søvnforstyrrelser.

Sovetabletter er en vanlig årsak til søvnløshet. Ill.foto: Spanishalex, iStockphoto

Det finnes mange skåringsverktøy på norsk for å utrede og behandle søvnvansker. Helsebiblioteket har laget en oversikt over og lenket til 35 av dem. Her er lenken til samtlige tester.

En rekke undertemaer er dekket:

• Søvnvansker hos barn og unge
  • Døgnrytme
  • Insomni (søvnløshet)
  • Utmattelse
  • Parasomnier (bl.a. mareritt)
  • Søvnighet

Du kan fritt bruke og skrive ut alle skåringsverktøyene Helsebiblioteket har samlet.

Av de mest kjente verktøyene kan nevnes: Bendep-SRQ (benzodiazepinavhengighet), PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) og UNS (Ullanlinna Narcolepsi-Skala). En del mer generelle skåringsverktøy brukes også for å avdekke søvnforstyrrelser. Du finner alle disse verktøyene samlet ett sted: Søvnforstyrrelser – Skåringsverktøy på Helsebibliotekets sider om søvnforstyrrelser.

Hvis du skulle vite om skåringsverktøy som er fritt tilgjengelige på norsk, og som Helsebiblioteket ikke har med i samlingen, send gjerne en e-post til nettredaktøren.

Aktuelle lenker:

Skåringsverktøy for søvnforstyrrelser Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Disclaimer: Bildene i PsykNytt er illustrasjonsfoto.

Les mer om diagnostikk og utredning, søvnforstyrrelser og skåringsverktøy, eller gå til siste nummer av PsykNytt.

(/psykisk-helse/aktuelt/her-er-35-norskspraklige-tester-for-sovnvansker)