Her finner du skåringsverktøy for søvnforstyrrelser

Har du pasienter som er plaget med mareritt, søvnløshet eller søvnapné? Helsebiblioteket har samlet alle fritt tilgjengelige, norskspråklige skåringsverktøy om søvnforstyrrelser.

søvnløshet

Helsebiblioteket har tester for de fleste typer søvnproblemer. Ill.foto: Colourbox.

Det finnes mange skåringsverktøy på norsk for å utrede og behandle søvnvansker. Helsebiblioteket har laget en oversikt over og lenket til 35 av dem. Her er lenken til samtlige tester.

En rekke undertemaer er dekket:

• Søvnvansker hos barn og unge
  • Døgnrytme
  • Insomni (søvnløshet)
  • Utmattelse
  • Parasomnier (bl.a. mareritt)
  • Søvnighet

Du kan fritt bruke og skrive ut alle skåringsverktøyene Helsebiblioteket har samlet.

Av de mest kjente verktøyene kan nevnes: Bendep-SRQ (benzodiazepinavhengighet), PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) og UNS (Ullanlinna Narcolepsi-Skala). En del mer generelle skåringsverktøy brukes også for å avdekke søvnforstyrrelser. Du finner alle disse verktøyene samlet ett sted: Søvnforstyrrelser – Skåringsverktøy på Helsebibliotekets sider om søvnforstyrrelser. De fleste av testene er hentet fra nettstedet sovno.no  (Nasjonal kompetansetjenste for søvnsykdommer) som Helse Bergen står bak. De har en egen side for spørreskjemaer.

Hvis du skulle vite om skåringsverktøy som er fritt tilgjengelige på norsk, og som Helsebiblioteket ikke har med i samlingen, send gjerne en e-post til nettredaktøren.

Aktuelle lenker:

Skåringsverktøy for søvnforstyrrelser (Helsebiblioteket)

Test deg selv (Sovno.no)

Relevante søkeord: tester, skåringsverktøy, scoringsverktøy, søvnforstyrrelser, søvnforstyrrelser, søvnvansker, insomni, døgnrytme, dyssomni, søvnproblemer, narkolepsi, drømmer, mareritt

Disclaimer: Bildene i PsykNytt er illustrasjonsfoto.

Dette er en revidert utgave av en artikkel som stod i PsykNytt 25.11.2013.

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om søvnforstyrrelser og skåringsverktøy, eller gå til siste nummer av PsykNytt.

(https://www.helsebiblioteket.no/psykisk-helse/aktuelt/her-finner-du-skaringsverktoy-for-sovnforstyrrelser)