Vil ha trening inn i rusbehandlingen (rop.no)

Ruspasienter har økt risiko for å utvikle livsstilsrelaterte sykdommer, men intensiv trening kan ha stor positiv effekt på deres fysiske helse, viser et norsk forskningsprosjekt. Eksperter vil ha obligatorisk trening i rusklinikkene.

Gåing på resept - billig og effektivt. Foto: blyjak, iStockphoto

Trening ga oppløftende resultater i et norsk prosjekt. Foto: blyjak, iStockphoto

 

Sissel Johanne Drag

Dårlig kondis og svak muskulatur gir ruspasienter større risiko for å utvikle livsstilsrelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft. Nå har norske forskere undersøkt effekten av intensiv trening hos pasientgruppen.

Konklusjonen er klar: – Trening bør bli en integrert del av rusbehandlingen, både for å bedre helsa og livskvaliteten til pasientene og for å redusere kostnadene som følger med livsstilsrelaterte sykdommer, mener forsker Grete Flemmen.

Åtte uker trening

Hun har undersøkt den fysiske utholdenheten hos pasienter innen rusbehandlingen i Norge. Hun har også gjennomført et beinhardt treningsopplegg med en gruppe ruspasienter. Prosjektet ga svært oppløftende resultater.

– I løpet av åtte uker med trening greide deltakerne å heve fysisk utholdenhetskapasitet og muskelstyrke nært opp til gjennomsnittet for den friske befolkningen, sier forskeren.

Les mer: Vil ha trening inn i rusbehandlingen (Nasjonal kompetansetjeneste ROP)

Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.

Les mer om kropp og sinn og rus og avhengighet, eller gå til siste nummer av PsykNytt.

(/psykisk-helse/aktuelt/vil-ha-trening-inn-i-rusbehandlingen-rop.no)