Humanoide roboter, altså roboter med samme fasong som mennesker, blir benyttet i banker, butikker og universiteter flere steder i verden. De finnes også på enkelte sykehus. Men når en liten kommune på Vestlandet åpner dørene for et eksemplar av arten, er det trolig første gang en humanoid robot ønskes velkommen til omsorgstjenesten.

Pepper-på-omsorgssenter

Beboerne får Pepper

Pepper er en humanoid robot utviklet av det franske robotfirmaet Aldebaran Robotics, som eies av SoftBank. Roboten ble introdusert på en konferanse 5. juni 2014 og ble utstilt i SoftBank sine mobiltelefonbutikker i Japan neste dag. Året etter ble roboten tilgjengelig for hvermansen og etter sigende forsvant det første partiet på tusen roboter i løpet av ett minutt.

Pepper har en fasong som likner menneskekroppen og er designet for å kunne være en følgesvenn i hverdagen. Den snakker ulike språk og gir uttrykk for følelser. Den er konstruert til å lese kroppsspråket vårt og forstå hvordan vi har det.

I Japan blir Pepper brukt til å snakke med bankkunder på forskjellige språk, informere om de ulike produktene og underholde kundene mens de venter. Nestlé planlegger å utstyre mer enn tusen utsalgssteder med roboten så den kan informere og underholde kundene deres, og nå skal Pepper altså stå til tjeneste for beboerne på Eidet omsorgssenter i Haram kommune.

Peppers personlige profil

Pepper er 120 centimeter høy og veier 28 kilo. Den spiller gjerne favorittsangen din eller byr opp til dans, men tar neppe et glass i lystig lag. Robotens hode består av fire mikrofoner, to kameraer og en dybdesensor. For øvrig inneholder den seks lasere, to sonarer og berøringssensorer i hodet og hendene. Roboten lærer hvem du er og hva du liker ved å være sammen med deg.

Samhandling, tverrfaglighet og teknologi

Kari Blindheim er førstelektor ved Institutt for helsevitenskap på NTNU i Ålesund og tilknyttet Senter for omsorgsforskning. Hun forklarer hvordan det startet.

– Dette skjer etter initiativ fra Institutt for IKT og realfag og Institutt for helsevitenskapher ved NTNU i Ålesund. Det skal gjennomføres i samarbeid med Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Møre og RomsdalALV-Møre og Romsdal og Haram kommune. Samhandling, tverrfaglighet og teknologi er områder med høy prioritet både i kommunen, i omsorgsforskningen og i NTNU. Dermed blir dette pilotprosjektet et spennende møte mellom praksisfeltet, teknologimiljøet og omsorgsforskningen, forteller hun.

NTNU har kjøpt roboten. Vi spør Blindheim hva hun tror den kan brukes til.

– Det er det vi skal finne ut av. Andre steder fungerer den litt som en resepsjonist, den kan ønske velkommen, gi informasjon og vise vei. På et omsorgssenter kan den kanskje bidra til aktivitet og bevegelse og sosial interaksjon eller underholdning, svarer hun.

Blindheim forklarer også hvordan vi skal få kunnskap om bruk av sosiale roboter på omsorgssenter.

Robotforskning med omsorg

– Det blir gjort en observasjonsstudie. Vi har to bachelorstudenter som skal følge dette prosjektet og skrive bacheloroppgaven sin om det. I tillegg planlegger vi en kvalitativ studie med dybdeintervjuer av de ansatte og beboerne, sier Kari Blindheim.

Pepper har ankommet Ålesund og er til programmering på NTNU. Der blir han tatt hånd om av professor Ibrahim A. Hameed og hans kolleger ved Institutt for IKT og realfag. Peppers første dager på omsorgssenter ligger ennå en stund fram i tid.

Hvis du ønsker deg en robot til jul, så kan vi fortelle at du får kjøpt Pepper For Business Edition for om lag 200 000 norske kroner med to års garanti.

(http://www.helsebiblioteket.no/omsorgsbiblioteket/nyheter-og-aktuelt/robot-i-omsorgen)