Håp om å bevare fruktbarheten hos gutter som er behandlet for kreft

Gutter som har fått kjemoterapi eller strålebehandling, har ofte nedsatt fruktbarhet. Etter pubertet kan fruktbarheten bevares ved å fryse ned sæd, men hos barn finnes ingen slike muligheter.

babyCOLOURBOX7126091
Ny forskning gir håp, men det er fortsatt langt fram. Ill.foto: Colourbox.

Nå er det publisert en studie som kan gi håp om å bevare muligheten for å få barn også for gutter som er før pubertet når de får behandling som ødelegger testikkelvev. Studien er riktignok gjort på fem rhesusaper, så det er langt igjen til dette er en realitet.

Testikkelvev ble fjernet fra aper før pubertet og frosset ned i flytende nitrogen. Mange måneder etterpå, men før apene nådde pubertet, ble vevet tint opp og implantert tilbake i apene, som i mellomtiden var helt kastrert. Implantering ble gjort i skrotum, men i dette forsøket også under huden på ryggen. I løpet av 8-12 måneder, og etter at apene hadde nådd pubertet, vokste implantatene, produserte testosteron og spermier. FSH hadde normale verdier under og etter pubertet.

Spermier ble hentet ut fra testikkelvevet og intracytoplasmatisk injeksjon i eggceller resulterte i graviditet og fødsel av en frisk unge.

Mye står igjen før dette er en realitet hos mennesker. For eksempel hva alderen på gutten betyr når vevet hentes ut, og om det trengs stimulering med hormoner for å få implantatet til å vokse og produsere spermier. Men kanskje nærmer det seg et punkt der denne eller lignende prosedyrer kan overveies å bli testet forsiktig ut.

Les mer: Live Offspring after Testis Tissue Transplantation (NEJM, fritt tilgjengelig i Norge)

 

Originalartikkelen: Autologous grafting of cryopreserved prepubertal rhesus testis produces sperm and offspring (Science, open access)

 

 

(/seksuell-helse/aktuelt/hap-om-a-bevare-fruktbarheten-hos-gutter-som-er-behandlet-for-kreft)